Mousaka, ovenschotel met aubergine, aardappel, gehakt en bechamelsaus

Aan de slag!

Mousaka is een bewerkelijk gerecht, die niet zomaar even tussendoor gemaakt kan worden. Wilt u het wel maken? Neem dan ruim de tijd, en volg nauwkeurig dit recept. het resultaat zal voortreffelijk zijn. Het recept is geschikt voor 6 personen.

Benodigdheden voor de groenten:
  • 1.5 kg aardappels in plakjes
  • 2 courgettes in plakjes
  • 2 aubergines in plakjes

Deze groente dienen in olijfolie gefrituurd te worden en afgedept met keukenpapier. Het is belangrijk dat er niet teveel olie met de groente meegaat in de schaal.

Benodigdheden voor het gehakt:
  • 750 gram mager rundergehakt, met lamsgehakt is ook mogelijk
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 blikje tomaten puree Kyknos ( 200 gram )
  • Olijfolie
  • Zout, peper en een mespunt kaneel en kruidnagel

Verhit de olijfolie in de braadpan, fruit de ui en knoflook, voeg het gehakt toe en bak het in 15 minuten gaar. Voeg de tomaten puree met de specerijen toe en wellicht een scheutje water, en laat het nog 10 minuten sudderen.

Benodigdheden voor de bechemelsaus:
  • 125 gram margarine
  • 125 gram bloem
  • 1,5 liter melk
  • Zout, peper, klein beetje geraspte nootmuskaat
  • 2 losgeklopte eieren
  1. Laat in een pan de melk zachtjes warm worden.
  2. In een andere pan smelt je de margarine, voeg de bloem toe en roer constant gedurende 10 minuten op een laag vuur door. Totdat de roux gaar is, haal hem even van het vuur af, laat hem 5 minuten rusten.
  3. Giet de warme melk bij de roux ( bloem met margarine ) roer met een garde tot het goed losgekomen is, zet het vuur op hoog en onder voortdurend roeren met een garde aan de kook brengen. Voeg de losgeklopte eieren, de specerijen en wellicht een beetje geraspte kaas of kefalografiera toe.
Opbouw van de mousaka:
  1. Pak een overschaal van ongeveer 25 bij 25 en 7 cm diep. Leeg eerst een laagje aardappel op de bodem, daarna een laagje gebakken courgette en daarna een laag aubergine. Voeg nu het gehakt mengsel toe, herhaal de lagen groente nogmaals op dezelfde volgorde. Giet nu de bechemel saus er overheen. Zet het gerecht in de voorverwarmde oven op 160 graden voor ongeveer 60 minuten.
  2. Strooi bij de laatste 10 minuten wat Kefalografiera over het gerecht heen.
  3. Laat de mousaka zeker 20 minuten afkoelen voordat u hem snijd en uit serveert.
  4. Serveren met een Griekse salade en een glas Nemea Lantides smaakt hier uitstekend bij.

Benodigde ingrediënten

Kalas zeezout, 400 gr

Op voorraad

1.20 (incl. BTW)

Kyknos tomatenpuree, 200 gr

Op voorraad

1.25 (incl. BTW)

Lantides Nemea rood, 750 ml

Op voorraad

11.75 (incl. BTW)
Vol | 2021 | Nemea | Agiorgitiko