Bougatsa Thessalonikis

Toont alle 8 resultaten

Bougatsa Thessalonikis: Een Grieks Culinaire Schat

Bougatsa Thessalonikis is een van de meest geliefde lekkernijen van Griekenland, met diepe wortels in de rijke culinaire tradities van Thessaloniki. Dit iconische gerecht bestaat uit een knapperig, goudbruin filodeeg dat is gevuld met een romige, zoete vulling van griesmeelpudding, die zorgt voor een onweerstaanbare smaakervaring. Hoewel bougatsa in heel Griekenland verkrijgbaar is, heeft Thessaloniki een speciale band met dit gebak, waardoor het synoniem is geworden met de stad zelf.

De geschiedenis van de Bougatsa

Zoals zoveel andere Griekse specialiteiten heeft bougatsa een lange geschiedenis, die in dit geval helemaal teruggaat tot de Byzantijnse tijd. Bougatsa is hoofdzakelijk een hartig ontbijt gemaakt van filodeeg, meel, zachte boter en olie, die een grote vaardigheid vereist om te bereiden. Deze pastei wordt overal in Griekenland gemaakt, maar de in Noord-Griekenland gemaakte pasteien, vooral uit Thessaloniki en Serres, zijn beroemd. Het traditionele recept kan gevuld zijn met feta of creme bestrooit met kaneel en poedersuiker. Andere veel voorkomende hartige versies zijn gevuld met spinazie en feta of met gehakt (meestal een mix van rund- en varkensvlees of rund- en lamsvlees). Wie in Thessaloniki door de straten loopt, kan de verleidelijke geur van versgebakken bougatsa, die uit alle richtingen lijkt te komen, niet vermijden. De variant bougatsa is anders dan de reguliere tyropita’s of spanakopita’s die van bladerdeeg (sfoliata) of filodeeg gemaakt zijn. In Thessaloniki gebruiken ze een speciaal trekdeeg die deze bougatsa uniek maakt. Dit filodeeg zorgt voor een extra krokante buitenkant met een fijne smaak. De bougatsa uit Thessaloniki is een uniek product dat wij zeker aanraden om te proberen.

Hoe te serveren

Grieken eten de bougatsa’s tegenwoordig de hele dag door, maar er zit hier wel een verschil in per soort bougatsa. De varianten met feta, gehakt of spinazie & feta worden vooral gezien als ontbijt, lunch, tussendoortje of als voorgerecht. De variant met crème die wordt afgetopt met kaneel en / of poedersuiker wordt meer gezien als een dessert. De bougatsa is de perfecte snack voor elk moment van de dag, zeer geschikt om te delen met de hele familie of vrienden. Hoe je de bougatsa moet bereiden kan je vinden op onze receptenpagina, maar bekijk ook de korte video op onze social media.