Krocus Kozanis bio saffraan, 1 gr
€6.90 (incl. BTW)
61 op voorraad
Griekse saffraan uit het gebied Kozani, in het Noorden van Griekenland. Biologisch geteeld. Behoort tot de beste saffraan van de wereld.
61 op voorraad
- Klanten geven ons een 4,9/5,0
- Gegarandeerd de beste kwaliteit
- Voor 08:00 besteld, morgen in huis!
- Gratis verzending vanaf €150 in Nederland
Veilig en vertrouwd betalen met:
Eigenschappen
Omschrijving
Griekse saffraan uit het gebied Kozani, in het Noorden van Griekenland. Veelvoudig onderscheiden op internationale concoursen. Behoort tot de beste saffraan van de wereld.
Saffraan wordt op verschillende manieren gebruikt
Het wordt gebruikt in de farmacie, banketbakkerij, keuken, kaasmakerij, distilleerderij en zelfs in de schilderkunst. Byzantijnse kunstenaars maakten er veel gebruik van. In de volksgeneeskunde wordt het gebruikt als emmenagoog, krampstillend en stimulerend middel. Veel experts beweren dat het in kleine doses nierpijn verlicht, de eetlust stimuleert en de spijsvertering bevordert. Daarnaast beperkt het stuiptrekkingen, hysterie, nerveuze kolieken en kinkhoest. Uitwendig wordt het gebruikt om puistjes, ontstekingen en borstaandoeningen te genezen.
Al in de oudheid werd saffraan beschouwd als afrodisiacum. Veel auteurs, de Griekse mythologie en zelfs het Oude Testament zelf, associëren saffraan met vrijen en vruchtbaarheid.
Tegenwoordig wordt het nog steeds veel gebruikt als specerij in verschillende voedingsmiddelen in elk economisch ontwikkeld land, vooral in Europa.
Eigenschappen van saffraan
De kleurende, geurende, aromatische en geneeskrachtige eigenschappen van saffraan zijn te danken aan twee basiscomponenten: picrocrocine en crocine, vooral in de ongezoete delen ervan, namelijk safranal van de eerste en crocetine van de laatste. Andere ingrediënten van saffraan zijn lycopeen, zeaxanthine, α-, β- en γ-carotenen, vitamine B en B2, koolhydraten en essentiële olie.
Uit picrocrocine krijgen we via enzymatische hydrolyse het niet-zoete deel dat op zijn beurt wordt omgezet in saffranol, het hoofdbestanddeel van de essentiële olie, die saffraan zijn karakteristieke geur geeft.
Van crocine met zuur krijgen we het ongezoete deel, crocetine, dat het belangrijkste kleurende deel van het product is. Op de markt bepalen het percentage essentiële olie en de kleurkracht van saffraan (die zo hoog mogelijk moet zijn) in principe de kwaliteit.