Retsina

Geliefd bij velen die Griekenland bezocht hebben: traditionele Retsina. Een van de grootste producenten van deze witte harswijn is Malamatina. Tegenwoordig wordt de hars toegevoegd aan de wijn, maar vroeger ging dit anders. Doordat wijnboeren jarenlang hetzelfde vat gebruikten, ontstonden er beschadigingen welke gedicht werden met hars van Griekse pijnbomen.

Filter op Smaakprofiel
Filter op Smaakprofiel
Toon meer..
Filter op Regio
Filter op Regio
Toon meer..
Filter op Lekker bij
Filter op Lekker bij
Toon meer..
Filter op merk
Filter op merk
Toon meer..
Filter op prijs
Filter op prijs - schuifregelaar
247
Het ontstaan van Retsina

Duizenden jaren geleden werd Retsina gerijpt in houten vaten. Na jaren van gebruik gingen deze vaten slijten en lekken. De wijnboeren konden deze niet repareren of dichtplakken met het gereedschap wat we tegenwoordig kennen, dus waren zij op andere oplossingen aanwezen. De harsbomen in hun tuin boden hars, een plakkerige substantie perfect om de kieren en gaten van de vaten mee te dichten. Een half jaar na de reparatie werd de wijn uit de vaten getapt, waar tot ieders verbazing bleek dat de wijn erg lekker rook, en een harsachtige smaak had gekregen. Op deze manier is de traditionele Retsina ontstaan. Tegenwoordig wordt de hars handmatig toegevoegd aan de vaten om de authentieke smaak van Retsina smaak te creëren.

Onze Retsina’s

Een van de grootste en meest bekende producenten is Malamatina, die wereldwijd haar Retsina exporteert met een productie van wel 50 miljoen flesjes per jaar! Ons assortiment bevat ook specialere Restina’s van het merk Kechribaris. De familie Kechribari uit Thessaloniki is in staat om de Retsina naar een ander niveau te tillen. Rond 1980 werd Retsina namelijk gezien als een simpele wijn van lage kwaliteit, maar Stelios Kechris (maker van de Kechribari wijnen) maakte het zijn missie dit te veranderen. Als je een liefhebber bent van de Retsina mag je dit wijnhuis niet overslaan.

Over Retsina

De kwaliteit van deze harswijn is de laatste jaren aanzienlijk verbetert vanwege nieuwe kwaliteitswetten. Alle harswijnen die nu op de markt zijn onder naam Retsina, zijn gemaakt onder scherp toezicht en strenge kwaliteitsregels. De Retsina van nu heeft daardoor een lichte harssmaak, en is verfrissend en vol van smaak. De harswijn bevat tonen van dennenbomen, hars, kruiden en citrusvruchten. Afhankelijk van de kwaliteit van de hars en de druiven, verschilt de smaak van de Retsina per merk. De wijn is goed te combineren met de typische smaken van de Griekse en Mediterrane keuken: gegrild vlees, ansjovis, fetakaas en vele traditionele gerechten die rijk zijn aan olijfolie.

Mail mij wanneer op voorraad Wij sturen een e-mail wanneer dit product op voorraad is. Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

[mc4wp_form id="5035"]

Koelbox

Je hebt een product in je winkelmandje dat gekoeld getransporteerd moet worden. 

Wij raden je aan om een koelbox bij je bestelling te voegen, zodat de producten in een betere conditie bij u aan komen.

Koelbox

€3,75 Incl. BTW.