Grieks kerstmenu €120,00
Grieks kerstmenu voor 4 personen
Mezedes (Voorgerechten)
Tzatziki
Dolma´s
Gigantes
Rolletje van geroosterde paprika’s en courgette met roomkaas
Sardientjes
Serveren met de Griekse champagnoise, CAIR Rhodos
Hoofdgerecht
Varkenshaas of lamsvlees of kalkoen
Fetasaus
Pasta
Griekse salade
Broccoli, venkel of sperziebonen
Serveren met de rode wijn Kratistos
Grieks mineraalwater
Dessert
Griekse chocolaatjes geserveerd met de rode dessertwijn, Melikos
Griekse bergthee met amandelkoekjes
Kadaifi (Griekse gebakje)
Receptuur
VOORGERECHTEN (MEZEDES)
Tzatziki
500 gr. Griekse yoghurt of volle franse kwark
1 Komkommer, geraspt
2 Teentjes knoflook
2 Eetlepels olijfolie
Paar druppels wijnazijn
Zout
Eventueel fijn gehakte peterselie
Rasp de komkommer en laat het een half uur uitlekken.
Meng de rest van de ingrediënten bij de Griekse yoghurt. Voeg de uitgelekte komkommer toe en meng alles goed door. Afgedekt in de koelkast laten doortrekken.
Geroosterde paprika’s
Snij de paprika’s in reepjes en de courgette in dunne plakjes (eventueel met kaasschaaf)
Leg op de courgette plakjes de reepjes rode paprika en een beetje roomkaas. Vervolgens oprollen en met een klein satéstokjes vastzetten.
Besprenkelen met zout, peper en olijfolie.
Dolma´s
Gigantes
Sardientjes
HOOFDGERECHT
Griekse marinade voor kip, lam- of varkensvlees zowel voor de oven als de BBQ.
Recept voor 1 kilo vlees
100 ml Olijfolie
Sap van 2 citroenen groot
1 Teentje knoflook (uitgeperst)
1 Theelepel oregano
Mespuntje tijm
1 Theelepel rode paprikapoeder mild
Zeezout
Zwarte peper uit de molen
Meng de ingrediënten goed door en marineer het vlees hierin.
Voor een variatie op deze marinade, voeg 100 ml witte wijn toe.
Fetasaus
200 gr. Feta
200 ml. Slagroom
200 ml. Melk
50 gr. Roomboter
Allesbinder
Kruimel de feta, smelt de boter en voeg de feta toe. Roer met een garde tot er een gladde saus is ontstaan. Voeg de slagroom en de melk toe. Al roerend aan de kook brengen. Met een beetje allesbinder binden.
Griekse salade
6 Stuks trostomaten
1 Komkommer
1 Groene paprika
1 Rode ui
50 gr. Olijven
200 gr. Feta dodoni
Olijfolie
Zout, peper, oregano.
Drupje balsamico-azijn.
Snij de ingrediënten in partjes, feta in blokjes en meng het goed door elkaar.
Planning werkzaamheden
Rasp de komkommer voor Tzatziki;
Snij de geroosterde paprika’s en de courgette in plakjes en rol het op met de roomkaas er tussen ;
Haal de sardientjes, dolma’s en witte bonnen uit de verpakking;
Maak de marinade en marineer het vlees;
Snij de ingrediënten voor de Griekse salade;
Maak de groenten panklaar;
Tzatziki afmaken;
Voorgerechten op grote schaalzetten;
Water voor de pasta en groenten opzetten;
Fetasaus maken;
Griekse salade afmaken;
Groenten afkoken;
Vlees braden;
In uw kerstpakket treft u de volgende producten aan:
Blikje Dolma`s
Blikje Gigantes
Potje geroosterde paprika`s
Kalamata olijven
Pakje room
Pakje volle melk
Griekse chocolaatjes
2 zakjes met amandelkoekjes
Zakje bergthee
Kadaifi (Griekse gebakje)
Fles Kalamata olijfolie 0,5 l.
Fles balasmico azijn 250ml.
Zak Griekse homemade pasta 500 gr.
Zeezout
Oregano voor de Griekse salade
Griekse zoutjes
Balsamon mosterd
Fles Champagne rosé
Fles rode wijn
Fles dessertwijn
Fles Grieks mineraalwater
Flesje ouzo
Een korte omschrijving van ingrediënten/producten
Dolma’s | Gevulde wijnbladeren met rijst |
Gigantes | Grote witte bonen in tomatensaus |
Tzatziki | Yoghurt komkommer dip |
CAIR rosé reserve | Griekse champagnoise, gemaakt op Rhodos van de druivenrassen Athiri en Mandilaria, 10 jaar gerijpt in de kelders van CAIR, gelimiteerde jaarproductie 30.000 flessen |
Kratistos | Rode wijn Agiorgitiko 2003, gemaakt door één van de beste Griekse wijnmakers Apostolos Lykos in Nemea, 2 jaar op hout en 2 jaar op de fles gerijpt |
Ioli | Grieks bronwater uit de hoogste bergen van Griekenland |
Melikos | Dessertwijn uit Evia gemaakt van zongedroogde Muscat druif, 2 jaar gerijpt op eikenhouten vatten. Licht gekoeld serveren |
Amandelkoekjes | Koekjes o.a. gemaakt van tarwebloem, olijfolie, amandelen, kruidnagel en ouzo, gebakken in een houtoven |
|
|
|
|
|
|
Benodigde boodschappenlijst
1 Courgette
100 gr. Roomkaas
800 gr. Varkenshaas, lamsvlees of kalkoen.
200 gr. Feta
500 gr. Tomaten
2 Komkommers
1 Paprika groen
500 gr. Griekse yoghurt (fage) of volle Franse kwark
1 Knoflook
1 Rode ui
500 gr. Broccoli, venkel of sperziebonen
Veel plezier met koken!
Kali orexi (smakelijk eten)